Siirry pääsisältöön

Kortesuon aamu

Kortesuon aamu on mustavalkoinen. Mietin, ehdinkö Tuomiojärven rantaan ennen kuin usva liukuu pois, mutta ehdin onneksi näkemään täydellisen tyynen järven ajoissa. Vain muutama kulkija kulkee rannan kävelytiellä. On vaikea kuvitella, että olen vain kahden kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta.
Huomaan kauempana järvessä vaalean kiven. Paitsi että eihän se ole kivi, vaan joutsen - joka nousee kohta jaloilleen ja lipuu sitten veteen. Minne sitten? Puolisoa kohti tietenkin. Katson pariskunnan äänetöntä uintia.
Usvan keskeltä erottuu Jyväskylän seurakunnan omistama Lehtisaari, jonne pääsee kesäisin soutuveneen kyydissä viettämään aikaa. Tältä vuodelta kausi on jo ohi ja saari hiljennyt.

Aamu on niin vähävärinen, että ainoita väriläiskiä tuntuvat olevan kellastuneet, järveä kohti kurottuvat ruohonkorret jalkojeni juuressa.

Sitten sumu alkaa hälvetä. Maisema muuttaa muotoaan ja värit alkavat varovasti puskea esiin. Ylitän Haukanniemeen johtavan puusillan; järven harmaus on vaihtumassa sinerrykseen.

Katson koiranulkoiluttajan reippaita kumisaappaita kaihoten. Omat retkeilykenkäni tulevat saamaan kurakylvyn mutaisilla poluilla...

Käännyn syrjään leveältä polulta, rantapuuston seassa mutkittelevalle pikkupolulle. Maata peittää ruskeiden pudonneiden lehtien matto, mutta sieltä täältä erottuu myös muita värisävyjä.

Sieniä! Mahtavaa, täältä saa siis mukaan evästä. Onneksi taskusta löytyy pieni muovipussi, johon poimin parhaita, madottomia yksilöitä. Tiedän, mitä syön tänään illalliseksi.
Nämä väri-iloittelijat eivät kuitenkaan ole syötäviä sieniä, mutta pirteä väri ilahduttaa silmää. Oranssi on kuin auringon pilkahdus marraskuisessa metsässä. Jatkan matkaa kohti Haukanniemen pohjoispäätä. Korjatun pellon laidassa vastaan tulee toinen koiranulkoiluttaja iloluontoisen nelijalkaisen ystävänsä kanssa - juuri niin, palaapa nyt emännän luo!
Metsäkurjenpolvet eivät ole kukkineet enää aikoihin, mutta koivikon keskellä nämä lehtikaunottaret ovat kauniita kuin syksyiset vaahteranlehdet konsanaan.
Monenlaista sienikasvustoa täältä ainakin löytyy, niin kirkasväristä kuin ankeampaa. Kaatuneen puunrungon yllä kiemurtelee röyhelöisen pitsin lailla todella koristeellinen vaalea lahottajasieni.
Haukanniemen keskellä, tunnelmallisessa lehtikuusimetsässä peittää maata lehtikuusen neulasten matto, joka pehmentää askelten äänen.
Luonnon väriloisto himmenee syksyn lähetessä loppuaan, mutta ei häviä aivan kokonaan. Ei edes harmaana marraskuisena aamuna, jolloin aurinkoakaan ei erota. Silloinkin jotain pientä ja kaunista voi löytyä jalkojen juuresta.

Kommentit

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la