Siirry pääsisältöön

Eze - Nietzschen polulla

En tunne oloani erityisen filosofiseksi, kun nousen junasta Eze Bord de merin asemalla ja lähden kapuamaan Friedrich Nietzschen mukaan nimettyä polkua. Edessä on jyrkähkö rupeama, jonka kestoksi opastetolppa arvioi puolitoista tuntia. Ezen kukkulakylä on jossain tuolla ylhäällä.
Ajattelen lähinnä, miten kuuma kävellessä tulee...Suosittelen kunnon kenkiä, ei mitään löpsöttäviä varvassandaaleita. Juomapullo on lämpimällä kelillä erittäin suositeltava.
Toki sekin virkistää, kun hieraisee sormiinsa hieman polun vieressä villinä kasvavan rosmariinin lehtien tuoksua. Kivikkoinen, karhea polku on merkitty erittäin selkeästi, eikä eksymisen vaaraa ole. Sen sijaan kannattaa katsoa tarkasti, mihin astuu, koska irtokiviä polulla riittää.
On suorastaan aiheellista pysähtyä hengähtämään ja katselemaan polulta Välimeren aalloille avautuvaa, sielua syleilevää maisemaa. Friedrich Nietzsche vietti Ranskan Rivieralla paljon aikaa ja hän oli mieltynyt kävelemiseen, enkä ihmettele, miksi.
Filosofi saattoi kävellä jopa seitsemän, kahdeksan tuntia päivässä. Noustessaan tätä samaista reittiä ylös Ezen kylään Nietzsche laati teoksen Näin puhui Zarathustra  ratkaisevan osan.
Korkeat, vaaleat kalliot loimottavat yläpuolella. Muutamien kallioiden huipulta erottuu rakennuksia.  Edellä kulkevan ranskalaisperheen arviolta kymmenvuotias vesa on väsynyt ja itkuinen, mutta raahustaa hartiat kyyryssä muun perheen perässä. Eikä muka kaipaa edes kulausta vettä isän juomapullosta. Poikaparka. Hänen yllään on ärheä pääkallopaita.
Selän takana ja oikealla puolella Välimeri alkaa näkyä yhä paremmin, mitä ylemmäs polku kohoaa. Hetken aikaa polku viettää loivasti alaspäin ja oikealla näkyy kallioinen poukama, mutta sitten suunta kääntyy taas ylös.
Ezen kylä erottuu jo kukkulalta, ihanaa! Kulkija on pitkään vailla suojaa auringolta. Mutta askel askeleelta huippu lähestyy, viimein lehtipuut suojaavat auringon paahteelta.
Ennen Nietzschen polun päättymistä polun oikealle puolelle jää Fragonardin tuoksutehdas, ihan rauhassa, kiitos. Hengitän mieluiten raikasta ilmaa. Näköalapaikalta on upea näkymä alas merelle. Tätä kelpaa katsella, oli filosofi tai ei. Vieressä on tarjolla myös Ezen kukkulakylän kapeita kujia.
Emme kuitenkaan jää lounaalle tähän arvokkaaseen pikkukylään, vaan kävelemme omalaatuisen hotellin respan (varustettu aaseilla!) ohitse ja jatkamme matkaa sillalle, joka johtaa solan yli Mont Bastiden kupeeseen. Jyrkkärinteisen solan yli kulkeva silta on huimaava kokemus etenkin kovilla tuulenpuuskilla - en suosittele korkean paikan kammoisille laisinkaan.
Käännymme tieltä kapealle Davidin polulle, joka lähtee kiemurtelemaan ylös Mont Bastidea. Vähitellen Ezen kukkulakylä jää yhä alemmas, vaikka se oli äsken muka niin korkealla.
Maisemat paranevat muutenkin, sillä kukkulan laelta näkee huikaisevan kauniin näkymän sekä takana kohoaville, osin vielä lumihuippuisille Merialpeille että Välimeren rannikolle. Alhaalla rannikolla St-Jean-Cap-Ferrat kylpee iltapäivän auringossa. Mikä loistava paikka myöhäiselle retkilounaalle, kunhan olemme istahtaneet pensaiden keskelle, suojaan rapsakalta tuulelta. 
Laskeudumme takaisin alas Mont Bastiden länsipuolta, johon aurinko vielä paistaa. Tovin kuluttua vilkkaasti liikennöity autotie katkaisee keltaisilla reittimerkeillä merkityn polun. On maltettava odottaa hetki, että autojen ja niitä vielä kiireisempien moottoripyörien virtaan tulee tauko, sitten vikkelästi tien yli ja portaita alas jatkamaan pitkin kapeaa polkua.
Mietin, kuinka ylellistä on kävellä näin upeassa maisemassa kulkevaa reittiä, jonka varrella kukkivat jo muutamat kevään kukat. Äitien rukous, Prière des Mères, pysäyttää pienen ristillä merkityn, pyhitetyn paikan kohdalla.
Loppumatka vaatii toisenlaista kestävyyttä kuin ylösnousu: alamäki on sinänsä helppoa kulkea, osittain porrastettuna alas viettävää päällystettyä polkua pitkin, mutta reitin kaltevuuden vuoksi polvet voivat olla kovilla! Pihamuurien takaa erottuu komeasti kukkivia puita, jossain haukahtaa koira. Miltähän täällä näytti silloin, kun Friedrich Nietzsche asteli alas samaa rinnettä yli sata vuotta sitten?

Kommentit

  1. Jep, tarkoitat varmaan Théoule-sur-Merin vedestä kohoavan naisen päätä ;-)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la