Siirry pääsisältöön

Théoule-sur-Mer - Cannes

Jään junasta Théoule-sur-Merin asemalla. Heti vaaleanpunaisen asemarakennuksen edessä, tien toisella puolelta, pilkottaa punavalkoinen GR 51:n reittimerkki (GR= Grande Randonnée, pitkän matkan vaellusreitti). Aidan takana välkkyy Välimeri, aurinko paistaa. Ei hassumpaa. Muutama muukin kävelyretkelle lähtijä jää samasta junasta.
Reittimerkit eivät valitettavasti ohjaa heti rantaan. Kävelen tien laidan jalkakäytävää pitkin länteen päin pienen matkaa, kunnes opasteet kehottavat polulle ylämäkeen. Jätän laiskasti ylämäkimutkan tekemättä, koska GR-reitti palaa aivan kohta takaisin alas, tien alittavan tunnelin kautta. Pian saavutan Théoule-sur-Merin keskustan, josta lähden seuraamaan reittimerkkejä sisämaahan päin.
Olen juuri astunut L'Esterelin luonnonpuistoon. Matkaa Col du Trayasille (245 m) on tien varresta viitan mukaan noin 1h 10 minuuttia. Pienen tienvarsikävelyn jälkeen astun leveälle sorapolulle, joka seuraa alkuun rataa ja puronuomaa. Polku lähtee kohoamaan ylöspäin mukavasti puiden katveessa, hieman muhkuraisena, mutta helppona.
Katselen punertavia kalliomaisemia ylempänä ja nautin karusta, mutta vihreästä maisemasta. Kohta minua reippaammin liikkuva pariskunta astelee ohi. Hetken kuluttua kohtaan edempänä muita kulkijoita, mutta useimmat heistä ovat liikkeellä maastopyörillä; täällä kulkee suorittu pyöräilyreitti.

Aurinko lämmittää mukavasti, kun nousen vähitellen rinnettä ylös. Veden voimasta huiman kulunutta polun pohjaa pystyy kulkemaan myös lenkkareissa, mutta en ihmettele, että moni kävelijä käyttää vaellussauvoja apuna, etenkin alas askeltaessaan.
Saavuttuani Col du Trayasille näkymä alas Välimerelle palkitsee. Etsin levähdyspaikan pinjojen alta ja istahdan alas syömään eväspatonkia. Vanhempi pariskunta kymmenen metrin päässä on valinnut saman taktiikan. Mikäs tässä on istuskellessa!
Kun käännyn takaisin paluusuuntaan, huomaan GR-reitin punavalkoisen lätkän koristamassa puussa toisenkin reittimerkin: sinikeltainen simpukka viittaa siihen, että pyhiinvaeltaja voi tätäkin reittiä pitkin jatkaa matkaa aina Santiago de Compostelan reitille saakka.
Nelihenkinen perhe istahtaa alas punertavalle kalliolle. Isän repusta pilkistää kaksi pitkää patonkia. Palaan alemmas polkujen risteykseen, missä on useita vaihtoehtoja valittavana.
Valitsen Miramarin puolelta takaisin Théoule-sur-Meriin kiertävän upean polun, jolta saa katsella merelle liki koko matkan. Oikealla rinne on hyvin täyteen rakennettu, mutta onneksi rakentamatontakin maisemaa riittää.
Polku lähenee asutusta: ensimmäisen talon pihassa on hulppea, kaareva uima-allas, jonka keskellä on lepotuolisaareke. Avenue Henri Matissella ei olla köyhiä, eikä myöskään suvaita koiran jätöksiä...
Pienen asvalttipätkän jälkeen olen taas kapealla polulla, joka kohoaa pian ylöspäin, jopa rappusia pitkin, ohittaa läheltä punaisen kallion, käy eukalyptuspuiden alta. Ärhäkkä, pitkäpiikkinen kataja tökkää minua käsivarteen.
Niemen kierrettyäni näkyy palkinto: lumihuippuiset Merialpit siintävät rantaviivaa lähimpänä olevien kukkuloiden takaa. Tällä reissulla ei ikävä kyllä ole asiaa sinne saakka!
Tien varressa olisi vasemmalla aprikoositarha... Laskeudun porrastettua, kapeaa kävelyväylää pitkin takaisin Théoule-sur-Meriin ja palaan takaisin rautatieasemalle. Tai no, ohitan sen ja päätän kävellä ainakin seuraavalle pysäkille, Mandelieu-La Napouleen, onhan sää niin hieno. Edessä on kevyempi kävelyosuus lähellä rantaa kulkevien teiden vartta pitkin.
Théoule-sur-Mer tarjoaa ohikulkijalle myös taidetta. Rantatien varressa päivystää Serge Sallanin Femme sortant de l'eau, Vedestä nouseva nainen, ja toisella puolella tietä on peräti Paratiisin temppeli, Temple du paradis sekä Esterelin kukkuloilla eläneen Diana-prinsessan patsas.

Pirteän turkoosi kaarikyltti, jota koristaa pieni Ranskan lippu, osoittaa että astun nyt Mandelieu-La Napoulen puolelle, mimosan kaupunkiin. Mimosa kukkii täällä talvella, joten sitä ei nyt pääse ihastelemaan.
La Napoulessa polku poikkeaa hiekkarannan kautta rantakallioiden kupeeseen, aivan veden äärelle - viimeinkin. Seuraavan hiekkarannan päässä töröttää palmu ja kallion takaa paljastuu linna, jossa toimii museo.
Onneksi nyt ei ole kova tuuli, eivätkä aallot pärski aivan rantaa pitkin ja linnan veden rajassa olevien holvikaarien alitse kulkevalle polulle saakka! Matka jatkuu pitkin tasaista rantaväylää.
Ylitän Argentière- ja Siagne-joet ja edessäni aukeaa suorana jatkuva, kapea mutta asvaltoitu jalkakäytävä, joka seuraa hiekkarantaa. Vaikka autot suhahtavat ohi vasemmalta puoleltani, onnistun keskittymään paremmin aaltojen ääneen. Kun kuulen rummutusta, luulen ensin äänen tulevan ohiajajan radiosta, mutta kyseessä ovatkin ihan oikeat rantarummuttajat.
La Bocca. Rantaa kävelleen pariskunnan jäljet huuhtoutuvat aaltojen alla pois hyvin nopeasti. Seuraavallekaan asemalle ei ole enää älyttömän pitkä matka, joten... Seuraavana: Cannes.
Turistien kansoittama rantabulevardi, jäätelönsyöjät, huviveneet, festivaalipalatsi punaisine mattoineen. Olen perillä. Kenen kädenjäljen ikuistaisin jalkamatkani päätteeksi? Suosikkeja on kaksi, mutta valitsen nyt Akira Kurosawan, jonka elokuvissa on liikuttu paljon myös jalkaisin.

Kommentit

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva