South West Coast Path 4: Combe Martin - Ilfracombe


Olin jo illalla pohtinut, että mitä sitä kiirettä pitämään; voisin ihan hyvin keventää neljännen kävelypäivän osuutta enemmänkin eli lyhentää matkaa. Alun perin olin aikonut kävellä Combe Martinista yhden päivän aikana Woolacombeen (noin 21 km) mutta heittäydyin laiskaksi ja päätin tassutella vain vajaan 9 kilometrin päähän Ilfracombeen, josta pääsisin iltapäivällä bussilla takaisin majapaikkaani. Kutsuin sitä tyynesti lepopäiväksi - ja koska reittikuvauksessa kerrottiin edessä olevan myös raskaampiä osuuksia, en tuntenut huonoa omaatuntoa löysäilystä.

South West Coast Pathin opasteet Ilfracombea kohti löytyivät sadan metrin päästä yöpaikastani, joten matkaan lähtö oli muutenkin helppoa. Käytyäni lähellä meren rantaa seurasin polkua ylämäkeen autotien viereen ennen kuin pääsin hotelliin johtavaa katua pitkin kapealle polulle.


Kun meri tuli kunnolla näkyviin, sain päivän ensimmäisen hienon maiseman South West Coast Pathin varrella! Ihana Sandy Bay sai kuvittelemaan, että olin jossain syrjemmälläkin.


Matka Watermouth Coveen sujui kuitenkin puoliurbaaneissa tunnelmissa: ohitin vielä talven jäljiltä kiinni olevan leirintä-karavaanarialueen ja sitten laskeuduin pellon laitaa lomakylän ja sataman luo. Polku pujahti onneksi pian tieltä pois ja vaikka tien toisella puolella oli oikea linna, ei tehnyt yhtään mieli käydä ihmettelemässä sitä lähempää. Kivempi pysytellä ulkosalla!


Juu, paitsi että poluthan eivät ole aina kuivia, vaikka ei sada... Venesataman jälkeen reitti kääntyi tien varresta meren puolelle ja kiersi Widmouth Headin sekä Rillage Pointin. Ensin niin kiva kapea polku muuttui hetkessä mutaparatiisiksi. Syy siihen, miksi kankaiset säärystimet ovat mahtavia. Ja tulihan sitä sadettakin sitten, kuin tilauksesta, hetkisen verran.


Maisemat kuitenkin saivat unohtamaan kenkien saaman mutakylvyn. Taakse jäivät Water Mouth veneineen ja Sexton's Burrow-kallioniemi.Tältä siellä näytti...


Sitten saavuin taas ”sivistyksen” pariin ja hetken luulin olevani jo Ilfracomben keskustan tuntumassa, kunnes katsoin karttaa. Ja rannan rinteessä olevia mökkejä tarkemmin. Loma-asuntoja - pieni mökkikylä tehoneliöitä. Niinpä, olin vasta Helessä. Edessä oli taas yksi mäelle kapuaminen… Ja mikäs se siinä maassa edessäni polun mudassa? Pandan lakun kääreen palanen. Kaukana kotoa, tervehdys Vaajakoskelta.


Sitten saavuin itse Ilfracombeen. Ilfracombe toivotti heti kävelijän tervetulleeksi: kaupunkiin on tehty mietittyjä kävelyreittejä ja asvalttiin on jopa upotettu pronssilaattoja, jotka opastavat kävelijää.Ilfracombe - Curious Coastal Charm. Laatat ovat tietysti kengänpohjan muotoisia…Ei tullut kokeiltua, oliko pronssilaatta samaa kengännumeroa kuin omani.

Koska minulla ei ollut kiire jatkaa samana päivänä Woolacombeen, sain viettää mukavan leppoisan iltapäivän Ilfracombessa. Olin jo odottanut yhtä taide-elämystä: taiteilija Damien Hirst on aika erikoinen tyyppi ja hänen teoksistaan voi olla montaa mieltä, mutta Ilfracomben teos on oikeasti hieno.Verity on todella kookas. Naisfiguuri seisoo lakiaiheisten kirjojen päällä ja kantaa kehossaan lasta. Totuudella on ulkokuori ja sisäpuoli.Yhdeltä puolelta katsottuna Verity on sileäihoinen, raskaana oleva nainen, toiselta puolelta hänet näkee ihokerros poistettuna, sikiö kohdussaan, lihasten muodot ja pääkallo paljaana. Aika huima taideteos. Verity kantaa miekkaa kuin johdattaisi kansalaisia taisteluun. Totuuden ja oikeuden puolesta?


Kiersin vielä komean Capstone Pointin sen merenpuoleista kävelytietä pitkin ja saavuin sitten hassun betonitötterörakennuksen luo. Se olikin Landmark-teatteri, matkailuneuvonta ja kahvila. Rakennuksen takaa jatkuisi reittini seuraavana päivänä.

Ilfracombessa oli valtavan hieno keli ja väkeä liikkeellä perhekunnittain; koulujen loma-aika half-term oli vielä menossa. Nautin auringosta aikani, sitten etsin bussipysäkin ja köröttelin takaisin majapaikkaani. Näin paikallisbusseja voi näppärästi hyödyntää. Ja olipa hyvä juttu, että en ollut varannut majoituksia joka yöksi Combe Martinista eteenpäin, tiukan aikataulun mukaisesti. Nyt oli helppo säätää päivämatkasuunnitelma joustavasti uusiksi.

Kävelypäivä 5 Ilfracombe - Woolacombe

Kommentit

 1. Ihana seurata sun reissua täällä, kiitos kun kirjuuttelet meidän muiden iloksi, mahtavaa reissua sinulle! Ja oletpa löytänyt mahtavan taideteoksen. Jotenkin tosi voimakas.

  Anne // Retkeilyblogi Rinkkaputki
  #rinkkaputki #polkuhaaste
  http://www.stoori.fi/rinkkaputki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne! Verity oli tosi vaikuttava. Ja hyvää sometusrentoutumista ;)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi

Wivi Lönn -kävelyllä