Siirry pääsisältöön

South West Coast Path 10: Clovelly - Hartland QuayPopsin aamiaisen Southdown B&B:ssä. Kerrankin tosi tuoreita kananmunia: emännällä on 20 erirotuista kanaa. Sitten sain kyydin takaisin Clovellyn kylään, mistä South West Coast Path jatkuu etelään, seuraavana etappina Hartland Quay, vajaan 17 kilometrin päässä. Luokitus: moderate to strenuous eli pikkuisen rankempaa tarpomista luvassa.


Polku johti pellon reunasta metsän puolelle ja yhä lähemmäs merinäköalaa. Ensimmäinen suojaisa istumapaikka, josta tähyillä upeaa maisemaa, oli simppelin maisemakatoksen The Cabinin suojissa, mutta toinen oli oikein puuleikkauksin koristeltu, Angel’s Wings nimeltään. Enkelten siivet suojasivat penkille istujaa.

Oli mahtavaa kulkea puiden katveessa ja hengittää kevättä. Vihreää näytti olevan jo enemmän kuin viikko sitten ja isot, vänkyräoksaiset puut nyt ovat komeita lehdettöminäkin.

Mouth Millillä polku laskeutui alas yksinäisen meesauunitornin luo, sitten taas ylämäkeen. Olin viimein hoksannut, miten teleskooppikävelysauvan saa näppärästi kiinni rinkan lenkkeihin niin, että sen voi napata tässä hurmaavassa etanavauhdissanikin esiin ilman, että otan rinkan selästä, joten otin alamäkeä keventämään uuden walking stickini. Jännä juttu. Kyllä se helpotti.

Eikä siinä vielä kaikki. Kävelysauva on paitsi mäkiapu, myös erinomainen puuskutustuki. Siihen voi näppärästi nojata koko painollaan, kun pitää ylämäkitaukoja. Päätin antaa uudelle kävelysauvalleni sekä suomen- että englanninkielisen nimen. Puuskupuh eli Hufflepuff.


Tämän päivän avainsana oli laitumet. Vehreillä laitumilla kallioiden päällä kohtasin niin hevosia, lehmiä kuin lampaita. Heti alkumatkasta astuin niitylle, jonka toisessa reunassa olleet hepat lähtivät tulemaan minua kohti, kun jäin ihailemaan avaraa merimaisemaa.


South West Coast Pathilla kohtaa jatkuvasti erilaisia portteja ja aidanylitysvirityksiä (stiles). Laiduntavat eläimet eivät pääse niistä puikahtamaan vihreämmille niityille, mutta me kaksijalkaiset pääsemme joko pujahtamaan kissing gaten rakosesta kääntämällä kääntyvää osaa ja solahtamalla mutkan kautta ohi tai siitä toisesta yleisestä mallista, kapuamalla lauta- tai kiviaskelmien kautta aidan yli.


Blackchurch Rock kaksine tuuletusaukkoineen erottui kallioiden alapuolelta. Mouthmill Beachille olisi voinut jopa laskeutua pikkutietä pitkin, mutta jätin väliin. Nousuja ja laskuja on muutenkin ihan riittämiin!

Eilispäivän kova tuuli oli vaihtunyt leppeäksi tuulenvireeksi, pilvinen sää auringonpaisteeksi. Goretex-takki jouti rinkkaan, kävelin pitkähihainen-lyhythihainen merino-t-paita -yhdistelmässä. Ja mietin pitkään, pitäisikö kohta vaihtaa gorehousut keveämpiin kangashousuihin. Sitten kun sen lopulta tein, ihmettelin, miksi jätin niin myöhään - lämpötila kun salli sen varsin hyvin.


Kallioiden päällä kulkeva polku kulki usein ihan itse laidunta pitkin. Laitumilla koirat on pidettävä kytkettyinä ja ihmiskulkijoidenkin on annettava eläinten olla rauhassa. Pääsääntöisesti sekä lampaat että lehmät väistävät kävelijöitä ja siirtyvät välittömästi sivulle eläimiä lähestyttäessä; hevoset sen sijaan saattavat tulla tekemään tuttavuutta.


Mereltä erottui edelleen luoteesta, reilusti yli 10 mailin päästä, Lundy Island. Sinne tehdään risteilyjä ja päiväretkiä. Saari oli yksinkertaisesti niin lumoavan näköinen, että aikaistin lounastaukoni maisemaan, jossa Lundy Island vielä näkyi - ennen kuin kääntyisin kävelemään Hartland Pointista suoraan etelään. Kun söin kinkku-juustovoileipääni, mietin että toivottavasti pääsen vielä joskus sinne retkelle. Aina on uutta haaveiltavaa!

Lundy high, sign of dry;
Lundy plain, sign of rain;
Lundy low, sign of snow.


Ennen East Titchberryä maisema alkoi muuttua yhä jylhemmäksi. Dramaattisemmaksi. Jyrkät, tummat kalliot laskeutuivat mereen tummanpuhuvina, kuin pahat mielessään. Ei mikään ihme, että tällä rannikolla on tapahtunut valtavasti haaksirikkoja. Yhden haaksirikon uhrien (sairaalalaiva) muistomerkki muistutti siitä konkreettisesti.


Seuraavalla nyppylällä odotti West Titchberryn tutka-aseman valkoinen ”pallotorni”, josta valvotaan lentoliikennettä. Muutama reppuselkä tuli polulla vastaan - pakkauksista päätellen pidemmällä reissulla. Useimmat vastaan tulleista rinkankantajista ovat olleet end-to-end-kulkijoita eli Land's Endistä John O'Groatsiin matkaajia; "vain" South West Coast Pathin etelästä pohjoiseen kulkijoita en tiedä kohdanneeni vielä yhtään.


Laskeuduin mäeltä parkkipaikalle, jossa ilokseni oli avoinna oleva kahvila. Teetä, kiitos! Se antaa kävelijälle aina hyvin virtaa jatkaa matkaa... Onnekseni tykkään juoda Englannissa teeni aina maidon kanssa, sillä aina ei edes kysytä, otanko teen maidon kanssa vai ilman. Useimmiten maito tulee erillisessä kannussa, mutta joskus sitä on jo valmiiksi lorautettu kuppiin kysymättäkin. Jos pitää mustasta teestä ilman maitoa, kannattaa siitä sanoa.

Istahdin ulkopöytään kupposelle teetä ja rupattelin samalla vanhemman pariskunnan kanssa, joka kertoi taivaltaneensa useita pitkiä kävelyreittejä Englannissa ja Skotlannissa sekä ulkomailla.  He lähtivät jatkamaan matkaa kohti Clovellya, minä toiseen suuntaan. Oli enää pieni nousu ”kääntöpaikkaan” eli Hartland Pointiin, joka on Bristol Channelin lounaisin kolkka - siitä alkaen edessä on merta eikä vastarantaa näy.


Kapusin sitten vain ylös mäelle, josta näki majakan kaukana alapuolella, kallioiden juurella. Aika huima paikka! Majakka on jonkinmoisen matkan päässä alhaalla, eikä sinne tai majakan tykö johtavalle tielle päästetä yleisöä, kaiken varalta. Majakka on niin hauraassa paikassa, että omistaja ei halua ottaa vastuuta mahdollisista onnettomuuksista. Tunsin olevani hyvin kaukana kaikesta, vaikka muutamia muitakin Hartland Pointin ihmettelijöitä oli liikkeellä.

Hartland Pointista oli jäljellä enää noin kolmisen mailia yöpaikkaani Hartland Quayn hotelliin. Loppumatkan toivion olevan helpohkoa maastoa, koska viimeisten kilometrien aikana tuppaa väsyttämään, mutta sitä iloa ei minulle suotu.


En ollut ennen nähnyt mitään vastaavanlaista. Kaukana alapuolellani uurteiset kalliot johtivat mereltä suoraan mannerta kohden. Komeat ja synkät kalliot olivat innoittaneet reitittäjää vetämään polun kunnolla ylös-alas-ylös-alas-ylös-alas, joten oli siedettävä useampikin erä rappusten ”avustamia” nousuja ja laskuja matkalla maaliin. Jyrkänteiden reunalle ei ollut menemistä, ihan oikeasti. Reunat ovat eroosion uhreja ja vähitellen maata ja kalliota romahtaa alas. Katsoin hyvin huolellisesti, mihin astuin. Ja maisemia vain silloin, kun pysähdyin. Eli usein!


Yksi notkokäynti johti vesiputoukselle, toinen koukkasi ihan muuten vaan alas vauhtia ottamaan. Viimeinen nousu toi minut jälleen laitumelle, jolta erottui jo Hartland Quayta lähimpänä oleva Stoken kylä.


Viimeisellä laidunnyppylällä ennen laskeutumistani majapaikkaani aivan meren rantaan, Hartland Quayn hotelliin, hallitsi maisemaa raunioitunut torni, jonka juurella lampaat käyskentelivät laiskasti ruohoa mupeltamassa.

Hmm, onkohan tuo tornin rakosesta näkyvä toinen torni Stoken kirkko vai Hartland Abbey? Ei aavistusta. Ei tehnyt mieli lähteä katsomaan kylää enää illalla, ajattelin vain että taivaallista päästä taas suihkuun ja saada kuivat (= ei hiestä märät) vaatteet päälle!


Se toinen taivaallinen näky olikin sitten auringonlasku Hartland Quayn tapaan...

Kävelypäivä 11: Hartland Quay - Morwenstow

Kommentit

 1. Hello! Hienoja kuvia taas! Mikä mahtaa olla päiväkohtainen budjettisi? Tämä reissusi on nimittäin herättänyt orastavan ajatuksen samoissa maisemissa kävelyyn.
  t. Tiina
  tiinanpatikointi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänne voi toki tehdä lyhyempiäkin reissuja kuin omani - tälle keikalle tulee hintaa sen pituuden takia. Päiväbudjetti vaihtelee. Yösija: telttailija leirintäalueella alkaen n £6, retkeilymajapeti n £10-25, B&B tai pub/inn alk £40-60, hotellihuone £60; nämä toistaiseksi maksamiani hintoja. Retkeilymajoissa voi kokata itsekin, joissakin kohtuuhintainen ateriamahdollisuus. Valmis eväsleipä päiväksi n £3-4, iltaruoka juomineen pubissa luokkaa £10-12. Lisäksi muuta evästä, teetä ym tarpeen mukaan, satunnainen paikallisbussi (n £2-3). Yösijahinnat riippuvat ajankohdasta ja saatavuudesta; suosittelen varaamaan etukäteen etenkin sesonkina ja viikonlopuksi. Jos edullisissa paikoissa on täyttä, on otettava se mitä on jäljellä. Varaan itse noin viikoksi eteenpäin petipaikat; pitää muistaa varata aikaa myös lepopäiviin. Jos mietit esim viikon reissua, Penzance on hyvä tukikohta, koska sieltä on hyvät bussiyhteydet moneen reitin etappiin ja niistä takaisin.

   Poista
 2. Kiitokset näistä raporteista, mielenkiintoisia!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la