Siirry pääsisältöön

Aholansaari

Aamukahdeksan tienoilla Nilsiän Syvärin järven jäällä on vielä hiljaista. Vain pari aamuvirkkua moottorikelkkailijaa päristää Tahkolta horisonttiin, jokunen auto kulkee Aholansaareen menevällä jäätiellä. Talsin lumikengillä Kammonluodolle, missä kesäaikaan voisi pitää vaikka melontaretken paussin. Saaren opastaulusta selviää että vastarannalla edessäni on Aholansaari; sinne siis.
Aholansaaresta tuli 1800-luvulla sinne asettuneen Paavo Ruotsalaisen (1777-1852) myötä herännäisyyden keskeinen paikka. Ruotsalainen teki 1799 pitkän vaelluksen Savosta Jyväskylään seppä Jaakko Högmanin luokse (tämän paja oli ilmeisesti Äijälänjoen rannalla, toisin kuin Jyväskylän vanhan hautausmaan muistomerkissä oletetetaan) ja keskustelut tämän kanssa olivat käännekohta hänen hengellisessä elämässään. Aholansaaren rannasta lyhyen matkan päässä on Paavon pirtti, jonka ovet ovat yllättäen kutsuvasti auki.
Lumisen räystään alta, katon kerrosten välistä kurkottavat sammalet kohti valoa. Harmaahirsinen rakennus on kokenut uudistuksia matkan varrella, mutta siihen kuuluvat edelleen Paavon ja hänen ensimmäisen vaimonsa Riitan kamarit 1830-luvulta. Sisäänkäynnin vasemmalla puolella on seurojen pitämiseen sopiva savutupa, jonka nurkassa on massiivinen vanha kiviuuni.
Huoneen modernit halogeenilamput vaijereissa ovat hämmentävä näky! Harras tunnelma kuitenkin säilyy, kun kiinnittää huomion yksinkertaiseen ja vaatimattomaan. Seinän Kristus-hahmo ristillä on muotoiltu köydenpätkästä.
Pikkuruinen, kolmijalkainen lapsen jakkara Riitan kamarissa on taatusti käsin veistetty. Kamarien vaatimaton kalustus ja seinille ripustetut tarve-esineet ovat osa Paavo Ruotsalaisen kotimuseota. 

Palaan auringonpaisteeseen. Viereisellä kodalla voisi nauttia omia eväitä, mutta koska niitä ei ole matkassa, poikkean Hunajan Pisara -kahvilaan tuoreelle munkille ja teelle; mukin kyljessä on Paavon pirtin kuva. Kesäisin Aholansaareen pääsee vain vesitse, mutta talvijään yli kävelymatka Tahkon hälinästä on tänne ainakin aamulla sekä joutuisa että rauhaisa, jos moottorisoidut kulkijaryhmät eivät satu lähitienoille. Ja ilman lumikenkiäkin hanki kantaa melko hyvin.

Kommentit

  1. Paavon pirtti ja koko Aholansaari on ihana paikka. Olen käynyt siellä kesäaikaan, joten en osaa ajatella sen talvitunnelmaa. Olin tuolla piirtelemässä ja kallioilla oli ihanaa vain kuunnella laineiden liplatusta laituria vasten.

    VastaaPoista
  2. Jäinkin miettimään, millaiselta siellä näyttää sulan maan aikaan, nyt kun kaikki paitsi rakennukset olivat lumen peitossa. Mmmm, laineiden liplatus ei ole enää niin kovin kaukana!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva