Siirry pääsisältöön

Vessareissu


Riennän Väinön- ja Hannikaisenkadun kulmaukseen Galleria Harmoniaan kaupungin poikki kohtuullisen rivakasti, mutta en ennätä sinne virallisella avajaiskellonlyömällä eli puoli viideltä. Astun kadulta kivitaloon, jonka toisen kerroksen galleriaan johtavia jykeviä portaita vartioi arvatenkin grafiikan teosta eläkkeelle jo jäänyt prässi.
Taidevessan avajaistapahtuma on kuitenkin edelleen menossa. Taidegraafikko Jonna Jantunen on lähestynyt wc-projektia kierrätysperiaatteella; esimerkiksi gallerian vintiltä löytyneet kehykset ovat saaneet pirteät väripinnat sisälleen (ei taideteoksia, etteivät ne veisi huomiota gallerian taiteelta, sanotaan City-lehdessä). Kehystykset ovat kuin mosaiikkilaattoja elämää nähneen kellarin seinän pinnalla. Vaikka siis ollaankin toisessa kerroksessa.

Vessan lattiaa koristaa iloinen raidallinen räsymatto. Peilipintoja ei ole sijoitettu lasten korkeudelle, vaan ylemmäs; yhtä pientä pyöreää peiliä voi kuitenkin kääntää näyttämään myös lyhytkasvuisemman toilettivieraan naamaa. Vieraskirjassa ei ole vielä montaa nimeä, sillä avajaisvieraat (vapaa pääsy) rupattelevat gallerian puolella ja napostelevat avajaistarjoilun Herkullisia eritteitä - esimerkiksi kellervää tai sinervää nestettä yskänlääkemitoista ja jännittäviä pikkupaloja lautaselta. Jäniksenpapanan kokoisessa tummassa, pehmeässä nokareessa maistuu mokka.
Galleriassa voi tutustua wc:n lisäksi myös Barbara Putnamin mustavalkoisia puupiirroksia ja värikkäämpiä tekstiilitöitä esittelevään näyttelyyn. Amerikkalaisen taiteilijan työt ovat kyllä aika huimia. Niitä kannattaa katsoa sekä läheltä että kaukaa. Yksi tilkkutyö on kuin pikseleitä, noin kauempaa katsottuna.
Itse galleria on symppis. Täältä saisi ostaa mukaankin taidetta, esimerkiksi eri taiteilijoiden grafiikkaa ja taidekortteja. Rakennuksen viehättävät yksityiskohdat, kuten vihreät kakluunit ja erityisesti kaari-ikkunat tuovat oman fiiliksensä tilaan. Ulkopuolella pysähdyn vielä lähtiessäni katsomaan muuten vaalean rakennuksen ikkunoiden ja pääoven tyylikkäitä punatiilirajauksia.

Kommentit

  1. Hei,sinä kävit tuolla. Itse en päässyt paikalle, mutta kiva lukea ajatuksia illasta. Vähintäänkin erikoisen kuuloinen näyttely :P Rakennus on kyllä yksi Jyväskylän lempparirakennuksista :)

    VastaaPoista
  2. Tuossa rakennuksessa oli 25 vuotta sitten kaupungin keramiikkapaja, sinne sai kuka tahansa varata savityöaikaa ja muovailla ja polttaa tekosensa. Oi noita aikoja.

    VastaaPoista
  3. Onpa onni että Valio ei ehtinyt/saanut purkaa omistuksessaan ollutta Halosen taloa 1970-luvun lopulla, vaan se säästyi ja pääsi kulttuurikäyttöön. Hauskaa, että pajalle on päässyt joskus jopa savitöihin! Nyt talon välineistöä pääsee käyttämään jos uskaltautuu grafiikan kurssille tai liittyy Luovan valokuvaksen keskuksen (http://www.ccp.fi/) jäseneksi, jolloin saa käyttää esim. pimiötä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la