Harjun portaat

Kapuan ylös Harjun urheilukentän viereisiä, urheilukentän vierestä loivasti ylös nousevia nupukiviportaita. Portaiden vasemmalla puolella kukkivat nyt kielot, vuorenkilvet ja eriväriset rhododendronit, alppiruusut.


Ylhäällä Harjun tornin eli Vesilinnan ja parkkipaikan välissä töröttää myös muutama kivipaasi - keskisuomalaista kiveä. Esillä ovat Viitasaaren graniitti ja pinkki granodioriitti, Huopanan musta dioriitti, Korpilahden musta gabrograniitti ja Pihtiputaan kiilleliuske.
Jatkan Harjun lakea pitkin Neron portaiden yläpäähän. Neron portaat, ne virallisina Harjun portaina pidetyt, ovat nyt osittain remontissa. Portaiden alaosa  päätettiin purkaa ja rakentaa uudelleen, koska se oli päässyt jo niin huonoon kuntoon. Urakan on määrä valmistua syyskuussa 2011.
Mäki-Matin puolelle Harjua laskeutuvat puolestaan puiset, hyvin treeneihin sopivat jyrkät puuportaat, joita pitkin voi laskeutua myös Jyväskylän kansannäyttämön kesäteatterin tuntumaan.
Kun laskeudun alas Harjulta Jyväskylän keskustan puolelle, vastassa ovat kahden peräkkäiset puurappuset, melko kuluneet sellaiset. Portaat johtavat parkkipaikan vieritse Kilpisenkadun yläpäähän. Rinteen alapuolella sijaitsi aikoinaan Jyväskylän paloasema.
Kuljen Harjukadun kautta entisen linja-autoaseman paikalla nyt sijaitsevan Harjunkulman asuntokorttelin vastapäätä takaisin ylös Harjulle nouseville kiviportaille. Ohitan toisensa kohtaavat koiranulkoiluttajat ennen kuin haukku alkaa ja nousen rinnettä ylös, Harjun urheilukentän koilliskulman taakse.
Edessä ovat kävelyn viimeiset Harjun portaat! Näitä puurappusia tulee kuljettua useinkin matkalla keskustaan tai sieltä pois.

Harjun rinteillä on siis useampiakin portaita.

Kommentit

  1. Kiitos kivoista kuvista. Näistä saa vähän vinkkiä siitä, että millaiset portaat ovat ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit