Salainen Jyväskylä: alakaupunki

Jyväskylän alakaupungille suuntautuva kävelykierros starttaa kaupunginteatterin edestä. Opas Sarianna Görsoy johdattaa meidät aluksi Kirkkopuistoon, minne kuvanveistäjä Pauli Koskinen on veistänyt Minna Canthin nojaamaan seminaarin aikaisen Moirislammen kaiteeseen.
Poikkeamme kaupunginkirkossa, jonka sisäkattoa koristavat lukuisat kultatähdet. Yksi niistä on kuusisakarainen; ehkä Daavidin tähti, vai sittenkin (toisen tarinan mukaan) maalattu kuvaamaan sitä, joka on erilainen kuin muut? Kilpisenkadulla muistelemme niin Wolmar Schildtiä kuin Robert Ruthia ja koemme yllätyksen...
Telefoonikujan päässä ovat mm. kauppiaana ja kuulun rinkelileipomon perustajana tunnetun Robert Ruthin perheen lapset leikkimässä, kunnes heidät komennetaan siirtämään tiilikasa toiseen paikkaan. Jouten ei sovi olla! Kävely jatkuu Fredriksonin talon ja Lyseon kautta torille, missä kuulemme Torikunkku-patsaan juurella Otto Toivaisen tarinan Lyseon pojasta kuninkaaksi Etelämeren saarella. "Kova työ, joskus myös hyvä tuuri, vie tavoitteisiin".
Väinönkadun ja kävelykadun kulmauksessa kuulemme mm. Vanhasta Tiilitalosta ja Kalle Heinosen Aresta - kuulemma Auto, Radio, Elektroniikka. Väinönkadun alapäässä käymme Halosen talolla, jonka suunnitteli taiteilija Pekka Halosen veli Antti harmonitehtaaksi toiselle veljelle eli Aapeli Haloselle sekä Jaakko Rusaselle.
Viimeinen ja itselleni kiinnostavin etappi on viehättävän Nikolainkulman yläkerta, missä pääsemme tutkimaan laulukuoro Sirkkojen käytössä ollutta, Yrjö Blomstedtin suunnittelemaa vinttitilaa mahtavine maalauksineen. Ernst Blumenthal on oikein ilakoinut siveltimellään! Rempseitä kuvia tutkisi mieluusti pidempäänkin :)

Yläkaupunki - alakaupunki? Jyväskylän alakaupungin asukasyhdistyksen mukaan alakaupungin alue alkaa vasta Kalevankadun paikkeilta ja sitä rajaavat mm. Rajakatu, Rantaväylä sekä Kankaan tehtaan alue, joten tämän jaon mukaan kävelimme yläkaupungin alueella. Keskustassa kävelijä voi kuitenkin epätarkasti mieltää yläkaupungin alkavan esim. Kirkkopuiston paikkeilta ylöspäin. Sovitaan siis että kuljimme alakaupungilla päin...

Kommentit

  1. Kiitos taas hienosta ja informatiivisesta kierroksesta :)

    VastaaPoista
  2. kiitos Hietzu - oppaat kävelyttävät Jyväskylässä eri reiteillä koko kesän...http://bit.ly/jqbFEr

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susitaival: Kaunisjärvi - Jorho

Salmivaaran maisemapala, Kilpisjärvi

Wivi Lönn -kävelyllä