Siirry pääsisältöön

South West Coast Path 16: Port Isaac - Padstow


"Uskonnonluokassa" nukuttujen unien jälkeen oli taasen aamurutiinien aika. Kamat kasaan, aamiainen, uusi laastari kantapäähän, molempien jalkojen huolto vaseliinilla, rinkka selkään; eväsleivän osto viehättävältä, South West Coast Pathin reitin varrella olevalta kujalta Port Isaacissa, josta ei olisi tehnyt mieli lähteä mihinkään. Ei ihme, että Doc Martin -tv-sarjaa on kuvattu täällä!


Ohitin jälleen "Doc Martinin talon" noustessani ylämäkeen, josta SWCP-polun tammenterho-opaste ohjasi minut lomamajoitusta tarjoavan hulppean talon alapuolitse kulkevalle kapealle polulle. Päivän ohjelmassa oli noin 19 kilometrin taival ja rankanpuoleisen alun jälkeen loppumatka olisi helppoa.


Polkua vartioivat sinikellot, jotka olivat puhkeamaisillaan täysimittaiseen kukintaan. Ja olihan siellä myös valkoista kellokukkaa sekä esikoita - kevään airuita. Olin edellisenä päivänä saanut huilata rinkan kantamisesta, mutta heti ensimmäiset rappusaskeleet muistuttivat, että rinkan kantaminen ylämäkeen ei ollut vieläkään muuttunut kevyeksi. Milloinkahan se päivä oikein koittaisi?




Näillä seuduilla ei usein kuljeta metsäpolkuja, vaan enemmän avomaisemissa, joissa tuulensuojaa saa lähinnä pensaikosta tai niittyjen laitoja reunustavilta piikikkäiltä pensasaidoilta. Jalkaa ehti nostaa toisen eteen aika monta kertaa rinnettä ylös ponnistellessa, ennen kuin pääsin ensimmäisen nyppylän huipulle. Polulle oli yhdessä kohtaa kaatunut palanen aitaa, mutta sen ohi mahtui juuri ja juuri - jotta pääsi kapuamaan vielä ylemmäs.


Ja kun kapuaa reippaasti ylös, saa joskus astella alaskin aikamoisen mutkikkaan polun. Jos rinne olisi helppo eli loiva, olisi polku suora, mutta reitin on pakko mutkitella silloin kun rinne on tarpeeksi jyrkkä... Onneksi koko matka ei ollut tällaista mutkatarpomista ylös ja alas, vaan pitkät pätkät sai kulkea myös tasaisehkolla maalla joko ylhäällä tai alempana, meren pärskeitä kuunnellen.


Kellan Headin jälkeen polku oli helppoa Portquiniin saakka. Portquin on hauskan luonnonsataman päässä ja sen erikoisuuksia on järeän huvimajan tapainen, pieni Doyden Castle (torni pilkottaa yllä), jota Samuel Symmons kavereineen käytti juominkeihin ja pelaamiseen 1800-luvun puolivälin paikkeilla.


Doydenissa oli laskuveden aika. Silloin voi näemmä ajaa myös traktorin laskuvesirannalle. Alla on siis tarpeeksi kovaa hiekkaa ja kalliota, että traktori pääsee sieltä poiskin!

Sitten polku lähti nousemaan taas kallioille, ohi entisten kaivoskuilujen ja sain taas jalkalihastreeniä. Trevan Point on onneksi vain 60 metrin korkuinen.


Kun laskeuduin Trevan Pointista alemmas, näin alempana pariskunnan pikniktauolla koirineen. Melkein ohitin seuraavankin alas istahtaneen pariskunnan, mutta onneksi he eivät tyytyneet vain moikkaamaan, vaan mies kysyi, olinko jo nähnyt Lundy Holen. No en tietenkään. Parivaljakko teki minulle tilaa ja pääsin itsekin kurkistamaan meren puoleisessa kalliossa olevaa kaariaukkoa. Hauska! Lisäksi hyvä syy huilata hieman ennen seuraavaa nousua ylöspäin.

Polku alkoi vähitellen käydä lempeämmäksi ylösnousujen ja laskeutumisten osalta. Tai sitten aloin suhtautua niihin "ai taas"-meiningillä. Kävelykeli oli mitä mainioin - pilvistä, vain kohtalainen tuuli. Silti oli muistettava laittaa naamaan aurinkorasvaa edes kerran päivässä.


The Rumps -nimi on annettu rauta-ajalta peräisin olevan kalliolinnoituksen jäänteille; paikkaa ympäröivät kumpareet olivat kaivausten perusteella ilmeisesti muurien jäänteitä. Rauta-ajan asukit olivat mm. kutoneet vaatteita lampaiden villasta ja hallitsivat kalastamisen.



Vähitellen aloin lähestyä Polzeathia, missä polku teki mutkan hiekkarannan ympäri ja jouduin kävelemään vähän matkaa teitä ja katuja pitkin, ennen kuin pääsin laskeutumaan luonnonläheisempään maastoon. Vastarannalla näkyi jo määränpääni Padstow - niin lähellä, mutta niin kaukana, jos sinne on maitse kierrettävä!


Edessä oli pieni dyynitaival, jonka olisi voinut suorittaa tasaista hiekkarantaa pitkin kävelemällä, mutta menin kiltisti South West Coast Pathin polkupohjaa pitkin eli dyynien päältä Brea Hilliä kohti. Väsymys tuntui jo, kun astelin pätkän pehmeää hiekkarantaa pitkin (virhe, jos ei ole säärystimiä, sillä onnistun aina potkimaan hiekkaa vaelluskenkiini).

Vaan enää ei olisi pitkää matkaa jäljellä... Kuvittelin jo itseni lautassa, joka kiidättäisi minut River Camelin yli Padstow'n puolelle. B&B odotti!


Onko joku noista se lautta? Vai ovatkohan nuo kaikki parkissa? Onkohan vesi nyt miten korkealla eli mihin lautta voi minut jättää? Korkean veden aikaan lautta kuljettaisi matkustajat lähemmäs keskustaa. Katsoin kelloa. Ei ollut mitään hätää, sillä lautta ajaisi joen yli viimeisen kerran puoli kuudelta, eikä kello ollut vielä edes viittä. Mahtavaa, ei mennyt edes viime tippaan!




Ja sieltähän se lautta tuli, kuljettaen matkustajia Padstow'n puolelta the Rockiin ja kohta meidät muutamat kävelijät yli Padstow'n keskustan laiturille. Turisti-info oli tietenkin mennyt kiinni muutamaa minuuttia aikaisemmin, mutta menin ovelasti pubiin lasilliselle, että voisin hyödyntää samalla wifiä ja googlettaa majapaikkani tarkan sijainnin. Jaahas, se olikin pubin kulman takana, kas kun en hoksannut kävellä sinne asti...

Kävelypäivä 17: Padstow - Treyarnon Bay

Kommentit

  1. Huhhuh miten kaunista! Ihania serpentiinipolkuja ja luonnon rehevyyttä! Tuollaisissa maisemissa olemisesta ja kulkemisesta nauttii. Kuinkahan minulle olisi samoissa maisemissa käynyt? En varmaan olisi ehtinyt kulkea kovinkaan montaa kilometriä päivän aikana, kun jokaisella askeleella olisi jotain kaunista valokuvattavaa... ;P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulee minunkin aika usein pysähdyttyä räpsimään kuvia, mutta yritän tallentaa myös muistikuvia päähän. Huomasin jo alkumatkasta, että muuten ei matka etene yhtään...Tämä on ennen kaikkea huikea kokemus, mutta ihana on myös kuvia katsomalla "palata" takaisin tunnelmiin.

      Poista
  2. Mahtavaa luettavaa. Satuin tänään sivuillesi ja nyt pitää luovuttaa ja lukea loput myöhemmin. Lämmin kiitos tästä reissusi jakamisesta! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la