Siirry pääsisältöön

South West Coast Path 31: Mevagissey - Par


Loikkasin tien yli ja laskeuduin siksak-kävelyväylää ja jyrkkiä rappusia pitkin alas Mevagisseyn satama-alueelle. Ulompi satama on ”vain” satakunta vuotta vanha, mutta sisemmän puolen ensimmäinen satamalaituri rakennettiin jo vuonna 1430. No huh!

Mevagisseyssä olisi viihtynyt pidempäänkin, sillä pikkukaupunki on kuin postikortista ja kävelymatkan päässä siitä olisi ollut kuulu puutarha, The Lost Gardens of Heligan. Aamiaista viereisessä pöydässä syönyt rouva näytti Heliganin kartanon minulle ikkunasta; hän oli menossa sinne juuri tänään. Eden Projectin huippupuutarhaankin olisi ollut kohtalaisen lyhyt matka, mutta olin jo ennen reissua päättänyt, että nämä hienoudet saavat jäädä toiseen kertaan.


Armottoman pitkä ylämäki johti minut pois Mevagisseystä. Rappusia riitti vaikka kuinka, samoin ylempänä loivempaa nousua, vaan tokihan pääsin jälleen hulppeisiin maisemiin Saavuin talojen vieritse niityn laitaan. Taas oli hiljaista, vain jokunen lammas määki kauempana. Villatuppoja oli pensaiden piikeissä, joten lampaita oli kulkenut siellä sun täällä.


Sconhoe Beachille laskeutuessani olin jo alistunut tilanteeseen. Olin tietoisesti jättänyt katsomatta päivän South West Coast Path -osuuden reittiluokituksen; nyt päättelin, että se on vähintään strenuous. Toisen rappusnotkon kohdalla mietin, olisikohan se sittenkin vielä pahempi eli severe?! Hohhoijaa... Yläilmoissa oli toki mahtavaa astella ruohomatolla, kuikuilla harsopilven alla pehmeästi aaltoilevaa merta, mutta hiki oli alkanut virrata jo ensimmäisessä ylämäessä. Välillä pilvien takaa esiin pilkistänyt aurinko kuumotti ja punastutti varmasti monta muutakin niskaa tänään.
Onneksi tuli ostettua pieni urheilupyyhe, jonka sai kiinnitettyä rinkan olkahihnaan. Oli helppo pyyhkäistä aina pahimmat iholle tihkuneet kosteudet pois.

Mustavalkoinen lehmälauma vilkaisi minua laiskassti ennen laskeutumistani Pentewaniin, joka oli karavaanareiden ja vastaavien lomailijoiden kansoittama. Ihanaa kyllä, SWCP ei noussut piikkisuoraan ylös vihreään ruohon peittämää, jyrkkää Portgiskeyn mäkeä, vaan fiksusti kiersi pidempää ja loivempaa kautta. Polkujuoksijanainen huikkasi ylös läähätettyään, että ensi kerralla hän valitsee saman kerran kuin minä. Kipittäminen suoraan mäkeä ylös oli ollut kamalaa.


Ennen Pentewanin varsinaista kylää piti käppäillä vähän aikaa asvalttitien ja kadun laitaa, ennen kuin pääsin etsimään teekuppilan. Olin haaveillut kylmästä juomasta kallion päällä kulkiessani, mutta niinpä vain tilasin Piskey Coven kahvilassa automaattisesti teetä sittenkin! Hokasin erheeni vasta istuttuani ulkopöytään. Päh, tee tekee aina hyvää ja siitä saa puhtia seuraavaan ylämäkeen...

Kukkivan rhododendronin jälkeen sain tarpoa jonkin matkaa pensaikon keskellä vähemmin merinäköaloin, kunnes polku oli kavunnut tarpeeksi ylös ja palasin normaaliin eli niitylle, jonka laitaa pitkin kulkevalta polulta sai jälleen nauttia merimaisemasta.


Pitkän hiekkarannan päässä oli matalia kallioita, joiden vierestä erotin tekstiä. Sen pystyi lukemaan kunnolla vain täältä ylhäältä. Hiekkarantaan kirjoitettu teksti, jonka näki lukea vain ylhäältä. I you Dom.


Saavutin vähitellen edelläni kulkeneen pikkureppumiehen, joka pysähteli välillä valokuvaamaan lintuja. Kuljimme jonkin aikaa peräkkäin ja rupattelimme reitin kohteista,; on aina hauska vaihtaa kokemuksia, siinä oppii joka kerta jotain uutta.


Laskeuduimme upeaa kukkasten reunustamaa polkua lehtoon vielä ennen Black Rockin niemeä. Lampaita oli jälleen polulla, mutta ne väistivät meitä ketterästi puiden suojaan.  Black Rockille tultuamme päätin pitää oman eväs- ja lepohetken ja jatkaa siitä matkaa itsekseni. Sillä aikaa kun rohjotin nauttimassa auringon lämmöstä silmät kiinni rinkkani vieressä, lintutarkkailija käväisi Black Rockin kärjessä ja ilokseni jatkoi matkaa. Halusin nauttia loppumatkasta omassa rauhassa ja lisäksi olin itse paljon hitaampi ylämäessä - parempi että kumpikin kulkee omaan tahtiinsa, eikä ole tunne että pitäisi odotella tai odotuttaa.

Luvassa oli lisää hilpeää rappustreeniä… Uhh… Mutta onhan moisista aiemminkin selvitty. Taukosysteemillä. Heti kun tuntuu että alkaa tuntua tukalalta askeltaa rappusrinnettä ylös, saa pysähtyä hengähtämään. Näitä pikkuisia taukoja on sitten aina sen mukaan, mikä on jaksamisfiilis. Joskus vain yksi, usein useampi!

Nämä porrasaskelmat nähdessäni ajattelin, että jee... Tietenkin myös alas oli hupaisan jyrkkä rinne, jonka laskeutuminen vei aikaa jopa Puuskupuh-keppini kanssa. Olin sen polville antamasta tuesta hyvin kiitollinen.


En voinut tosin käsittää fillaristia, joka tuli kaksipyöräisellään alas ne onnettomat jyrkät rappuset! Kun ihmettelin mielessäni, miten hän meinaa selvitä vastaavanlaisen ylämäen, nappasi tämä reipas nuorukainen polkupyörän olalleen ja lähti ripeästi askeltamaan ylös. En kestä!!!

Välietappi Charlestown näkyi edessä, samoin kauempaa pilkotti asutusta, joka todennäköisesti oli yöpaikkani Par. Purjehdusseuran klubitalolta en löytänyt sitä tismalleen oikeaa South West Coast Pathin polkua, vaan kävelin vahingossa tietä pitkin ylös ennen kuin käännyin taas oikealle reitille, joka kulki pitkään pensasaitojen välissä Charlestownia kohti. Rannan vakiasukkailla oli aidan takana oma, mukava pitkulainen ”yhteismaa”-puutarha, joka oli lukon takana.

Huomasin polun vieressä World Heritage -kyltin - joku rannikkopatteristojuttu - mutta aidan takana oli aika metsittynyt alue, jossa oli jotain jäänteitä rakenteista. Ja iso plakaatti, että ei saa telttailla. Jäi tuon paikan merkittävyys vähän arvoitukselliseksi.


Alhaalla rappusten päässä odotti kaunis Charlestown, jossa on kuvattu muun muassa Britanniassa suosittu Poldark-tv-sarja. Kuvauksellinen satama-allas ei ollut tyhjä historiasta nytkään; siellä oli muutama komea purjealus, eikä vain uudempia paatteja. Pidin viimein kylmän juoman taukoni ja nautin sandwichin kahvilassa. Hieman lisävirtaa viimeiseen kävelyosuuteen!


Ennen kuin siirryin reitille, kurkkasin ulkopuolelta Charlestownin Shipwreck & Heritage -keskusta. Ulkopihalla oli allas pienoismalleineen, mutta sisällä olisi voinut kokea jotain Titanic-elämyksiäkin. Ei kiitos!

Ennemmin siis julmetun pitkää, väljillä rappusilla loivaksi naamioitua polkua jälleen ylämäkeen...  Niinpä ei innostanut yhtään laskeutua ylhäältä kallioilta rannikkovartioston vierailijoille avoimelle tähystysasemalle, joka sijaitsi rappusten päässä jyrkän rinteen puolivälissä alas!


Lohduttauduin merimaisemilla ja valkoisten kellokukkien täplittämillä lehdoilla, kun polku vei yhä lähemmäs Paria.


Niityt vaihtuivat parturoiduksi nurmikentästöksi. Montakohan Paria... Äh, en ole golfihmisiä. Pysyttelin visusti golfpallojen kantaman ulkopuolella, mikä oli helppoa, koska näin vain pari pelaajaa kaukaisuudessa. Golfkenttää jatkui aina telakalle saakka, mistä alkoi koko tähänastisen reitin rumi reittipätkä.


Telakan vierusta oli muutenkin kökköä seutua, mutta tämä verkkoaitojen reunustama lehvätunneli se vasta ikävä olikin. Sen jälkeen kävelin ankeaa tien laitaa edelleen teollisuusrakennusten ohi, kunnes kysäisin vastaantulijalta, mistä majataloni löytyisi. Onneksi sinne johti vähän mukavampi oikopolku, joskin se kulki junaradan vartta! Loppumatkan hyvä puoli oli vain reitin tasaisuus, ei ylämäen ylämäkeä! South West Coast Pathin matkamittari näytti jo liki kuuttasataa kilometriä: 598 km.

Kävelypäivä 32: Par - Polperro

Kommentit

  1. Huh mikä määrä portaita. Satamakuvassa (ensimmäinen) on välimerellistä tunnelmaa, mutta rantapolut palauttavat katsojan oikeaan paikkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylät ja kaupungit ovat mukavia välietappeja (pienet ehdottomasti parhaita), mutta ne hiljaiset kalliomaisemaosuudet kaikkein parasta. En vieläkään rakasta rappusia!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la