Siirry pääsisältöön

South West Coast Path 18: Treyarnon Bay - NewquayTreyarnon Bayn mukavasta retkeilymajasta pääsin kuin ihmeen kaupalla liikkeelle jo klo 9, kiitos sen että olin käynyt nukkumaan tavallista aikaisemmin. Ennätys! Aamiaista oli retkeilymajassa tarjolla jo ennen kahdeksaa, mikä ei ole ollenkaan tavallista. Edessä oli noin 18 kilometrin taival ihan oikeaan kaupunkiin eli Newquay’hin.  Pari muuta South West Coast Pathin kulkijaa oli jo maininnut että se ei ollut ollenkaan mukava pysähdyspaikka verrattuna muihin, pienempiin paikkoihin, mutta viis siitä.


Merimaisema piti minulle seuraa noustuani kulkemaan upeiden kallioiden päällä, kivikkoiset ja toisinaan hiekkarantojen peittämät poukamat seurasivat toistaan.

Kohtasin täälläkin diversion-kylttejä, jotka ohjasivat kulkijoita siirtymään aikaisemmalta polku-uralta turvalliselle reitille. Narukuja oli tuoreen näköinen, koska väylä ei ollut vielä tasaiseksi tallautunut; kenties tämä oli se paikka, josta oli tv-uutisissa pari viikkoa sitten… Taisipa muuten olla. Clovellyssa tarinoin iltapalaa haukatessani toisen pitkän matkan kävelijän kanssa ja hän oli kävellyt tästä päivää ennen kallion räsähtämistä alas, oli huomannut halkeaman ja miettinyt, pitäisikö siitä soittaa johonkin. Vaan oli arvellut, että tokihan paikalliset seuraavat tilannetta. Sitä halkeamaa ei enää ole seurattavaksi.


Aika iso pala kalliota oli rojahtanut alas ihan polun kohdalta. No huh. Ei todellakaan tehnyt mieli mennä ihan kalliojyrkänteiden reunalle mukamas parempia kuvia ottamaan, sillä eroosio on täällä ihan täyttä totta, kautta koko rannikon.


Mietin edelleen, kuinka hienoa tämä rannikko onkaan. Etenkin Cornwallissa… Ei ole välttämätöntä käpsytellä koko South West Coast Pathia, jos haluaa kokea Cornwallin vastustamattomat rannikkomaisemat; ainakin minusta tuntui että menee täällä mihin hyvänsä, rantakalliot ja turkoosi vesi tekevät lähtemättömän vaikutuksen.


En ollut varannut muita eväitä päivän talsimiseen kuin vettä, sillä kartan mukaan tiedossa oli potentiaalisia teekuppiloita useampikin. Ensimmäinen huilipaikka lähestyi jo, sillä erotin pilkahduksen Porthcothanin hiekkarannasta. Vain pari mailia takana, mutta tauko teki terää. On se kumma, miten yksi teekupponen (white, no sugar, please) antaa virtaa. Vai johtuiko seuraavan, loivan ylämäen kevyempi askellus siitä, että rinkka oli ollut hetken poissa selästä?


Vaan eipä aina pelkkää merta! Edessä oli myös pienemmän vesistön kohtaaminen eli Atlanttiin johtavan puron ylitys, mutta se sujui mukavasti puista kävelysiltaa pitkin. Välillä pienet purot on saanut ylittää pienten kivien yli loikkimalla, mutta vuolaampien purojen yli menee toki silta. Kavuttuani jälleen ylämäkeen erotin avaran kallion laelta muutaman lampaan, päivän ensimmäiset. Oudon vähän laiduntajia tällä pätkällä…


National Trustin omistaman Park Headin kallioilta olisi pitänyt erottaa kalliolinna, mutta en sitä huomannut tähystellä. Olin painanut opaskirjasta mieleeni lähinnä taukopaikkoja ja Bedruthan Stepsin, jonka nimi ei sanonut mitään, mutta tulkitsin että se viittasi aivan mielettömän upealla hiekkarannalla oleviin kivi-kalliomuodostelmiin, jotka veistoksellisina hallitsivat rantamaisemaa. Alhaalla rannalla kävelevät ihmiset olivat hulppeiden kalliojärkäleiden rinnalla kuin muurahaisia… Itse en halunnut kavuta alas rinkan kanssa, joten tyydyin rannan yläilmoista ihailuun ja jatkoin hissukseen matkaa Carnewas Pointin ohi.


Aurinko paistoi, mutta ei ollut yhtä lämmintä kuin edellisenä päivänä; ylläni oli sekä lyhyt- että pitkähihainen merino-t-paita, mutta takkia en tarvinnut lainkaan. Aika ajoin sain pyyhkiä, kuten edellisinäkin päivinä, hikeä otsaltani, sillä yhdistelmä rinkan kantaminen ja pienikin ylämäki saavat minulla päänahan helmeilemään. Totta oli myös se, että ihan alkumatkan nousut tuntuivat aina raskaammilta kuin sitten, kun keho oli kulkemisesta lämmennyt.

Olin nyt jo aika hyvin tottunut rinkan kantamiseen, mutta olihan aikaakin ehtinyt kulua kolmisen viikkoa patikoimisen alkamisesta. Siitä huolimatta ylämäessä täytyi edelleen ottaa paussia Puuskutuskepin kanssa, mutta sitten saattoi mennä hyvän matkaa, että en edes huomannut kantavani taakkaa.


Kaukaisuudessa oikealla puolellani pyörivät tuulivoimaloiden lavat, talojen kattoja alkoi erottua yhä enemmän. Laskeuduin pian loivaa rinnettä alas Mawgan Porthiin ja suuntasin heti pubiin lounaalle. Ihan vaan teetä ja sandwich, niillä jaksaa mainiosti.

Sitten taas ulos aurinkoon jatkamaan kävelyä vihreällä nurmella kallioiden päällä ja bongailemaan seuraavia hiekkarantoja. Watergate Bayta hallitsi uskomattoman pitkä hiekkaranta, joten ei ollut ihme, että notkossa tuli vastaan aidatun, talojen väliin pujahtavan kujan jälkeen hotellialue, ravintolaa, loma-asuntoja ja autoja. Plus ihka ensimmäinen toiletti, johon oli pulitettava 20 p! Eikä siellä ollut edes käsienpesumahdollisuutta, ainoastaan sanitizer-puteli käsien puhdistamiseen. Tätä ennen joka ikinen wc oli ollut ilmainen, silti hyvin siisti ja pesupaikalla varustettu. Täältä muuten on vain 2 mailia Cornwallin Newquay’ssa sijaitsevalle lentokentälle, joten patikointimatkan South West Coast Pathilla voisi aloittaa ihan hyvin vaikka lentokentältä.


Kallioilla oli lisää pieniä kukkasia avautumassa. Toivottavasti näen vielä oikein kunnon kukkaloiston kallioiden päällä tässä matkan edetessä!

Jo jonkin aikaa oli Newquay erottunut hämärästi kauempaa, mutta nyt se oli jo yllättävän lähellä, välissä enää Porth, missä istahdin penkille ottamaan hörpyn vesipullostani ja kaivamaan esille kartan, jotta näkisin mitä kautta reitti menisi Newquayn keskustaan. Majapaikan osoite oli tiedossani, mutta sen tarkka sijainti ei.


South West Coast Pathin reitti teki pari pientä kiekuraa rantamaisemien kautta ja matkalle sattui myös ikivanhoja nurmen peittämiä hautakumpuja (kartassa Tumulus). Barrowfieldsin kohdalla oli peräti kolme pronssikautista hautakumpua merimaiseman äärellä; sitten olinkin jo kaupungin keskustassa. Tuuria oli matkassa: majapaikkani Griffin Inn oli tasan South West Coast Pathin reitillä, joten se löytyi ilman että jouduin sen sijaintia kyselemään. Ihanaa, rinkka selästä ilman että tarvitsi raahustaa vielä lopuksi ylämäkeen!

Kävelypäivä 19: Newquay - Perranporth

Kommentit

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva