Siirry pääsisältöön

South West Coast Path 43: Babbacombe - Exmouth


Edessä oli aallonmurtajapäivä - ei tosin ihan heti, sillä Torquayhin sulautunut lähtöpisteeni Babbacombe oli sijaitsi jyrkähköissä rinnemaisemissa. Babbacombe ennen ollut kalasatamakylä, mutta Torquayn niemi oli vähitellen tullut täyteen asutusta, idän puoleisia rantarinteitä ja säästettyjä metsiä lukuun ottamatta. Olin pistäytynyt iltakävelyllä Torquayn keskustan puolella, mutta illaksi hiljentynyt keskusta ei yksinkertaisesti viehättänyt. Harmi, sillä majapaikkani Avron B&B oli todella mukava.

Palasin aamiaisen jälkeen Babbacomben Cliff Railwayn yläaseman luo, mihin olin edellisenä päivänä päättänyt South West Coast Pathin tarpomisen. Otin muutaman askeleen yläaseman vierestä lähtevälle polulle, mutta kaivoin varmuudeksi kartan esiin. Kartan mukaan piti lähteä Cliff Railwayn vierestä jyrkästi alaspäin. Kaikeksi onneksi rinnerautatieaseman ikkunasta huikattiin minulle, että ei sinne, polku on romahtanut. Mies tuli vielä kopista ulos ja selitti, mitä kautta pääsen jatkamaan reittiä. Kiitos! Säästyin turhalta alas-ylös-kapuamiselta! Opaskirjan sanalliset ohjeet olisivat toki kertoneet oikean reitin, mutta se oli visusti rinkassa.


Seurasin ohjeita Model Villagen (ei mikään mallikylä, vaan pienoismalleista koostuva nähtävyys!) parkkipaikan ohi ja pääsin oikealle reitille. Alkupätkä katujen varsilla ei juurikaan tuntunut retkeilyreitiltä, mutta kohta pääsin metsän puolelle. Opasteita oli harvassa, joten etenin osittain arvaamalla, kun tulin polkujen risteykseen. Yleensä reitillä päti sääntö: valitse meren puoleinen polku, joten otin oikealle kaartavan uran. Ei muuta vikaa kuin se, että se kapeampi polku oli superniljakas ja otin Puuskupuh-kävelysauvani esille, etten kaatuisi jyrkässä alamäessä. Puuskupuhissa ei valitettavasti ole päässä piikkiä, joten eteneminen oli edelleen epävarmaa. Polku kapeni ja aloin epäillä, että tuli valittua väärä reitti. Olenkohan sittenkään tarpeeksi lähellä Shag Cliffiä?


Kuulin alempaa liikettä. Kauris! No hyvä on, ehkä tämä harharetki tuli tehtyä siksi, että näin tuon kauniin eläimen… Kapusin itseäni sadatellen iljanteisen liukasta mutapolkua takaisin ylös ja pian näin opasteen ylämäkeen. Oma moka.

Oikea polku oli mukavan leveä eikä sillä tarvinnut pelätä yllättävää liukastumista, vaikka punaruskean maan pito ei parhaimpia ollutkaan. Olihan minulla joka tapauksessa Puuskupuh apuna. Alamäkilenkki oli kuitenkin nostanut hien pintaan ja aloin toivoa viilentävää tuulta - mutta tietenkin polku kulki alkuun metsän suojassa. Ei sentään satanut, vaikka taivas harmaa olikin!


Päivän alkuosan luokitus strenuous alkoi toteutua. Kun näin viitan vaihtoehtoiselle reitille Maidencombeen virallisen reitin kyltissä, päätin kokeilla helpompaa - ihan sen vuoksi, että olin huolissani siitä, ehtisinkö iltapäivän lopuksi viimeiseen lauttaan yli Exe-joen. Olin lähtenyt liikkeelle aika myöhään ja matkaa oli kuitenkin jäljellä reippaasti. Nousin yhden mäen kevyempää reittiä, mutta palasin sitten ensimmäisen tilaisuuden tullen pellon yli meren puoleiselle reitille. Avarassa maisemassa oli toki mukava kulkea.


Siitäkin huolimatta, että Watcomben jälkeen sain nauttia ylä- ja alamäkien sarjasta. Rappusilla ja ilman. Rappusten suunnittelijan täytyy olla törkeän pitkäjalkainen tai sitten hän vain päätti pistää kaikki South West Coast Pathin kulkijat kuntotestiin. Kenellä jalka nousee korkealle? Kerta toisensa jälkeen… On suorastaan ikävä ”matalia” rappusia, kuten Harjun portaita Jyväskylässä! Polulla katsetta virkisti taas uusi eläinystävä, vaskitsa. Kuuntelin edelläni astelevan kahden vanhemman naisen keskustelua ja selvisi, että toinen heistä ei ollut ikinä nähnyt käärmettä. Paitsi että vaskitsahan ei ole käärme, vaan lisko, jolla ei ole jalkoja.

Pysähdyin yhden mäen päällä rupattelemaan eläkkeellä olevan reppupariskunnan kanssa, joka oli pysähtynyt syömään eväitään. Hyvä syy hengähtää hetki mukavan ylämäen jälkeen! Rouva pohti ääneen, että kyllä hänkin haluaa kävellä koko South West Coast Pathin, kun kuuli omasta reissustani. Toivotin onnea matkaan - se ei ole kuin lähtemisestä kiinni.


Kun Shaldon ja Teignmouth tulivat näkyviin, yksittäiset sadepisarat saivat ihan liikaa kavereita. Laitoin rinkalle sadesuojuksen ja sonnustauduin goretakkiin, mutta päätin pärjätä muuten shortseissa. Eivät ne pahasti kastuisi ja kintuista viis. Lehmälauma päätti yhtäkkiä kirmata vauhdilla laitumen toiseen laitaan - mikäs sadetanssi tuo oli? No, ei pieni sade haittaa.



Kävelin sateessa Shaldonin rantaan odottamaan lauttaa merkityn pisteen luo ja mietin, rimpauttaisinko kyltin numeroon, mutta huomasin että paatti puksutti jo vastarannasta minua kohti. Lyhyt venekyyti vei minut ja pari muuta Teign-joen yli ja popsin samalla lounasleipäni. Nyt ei mitään pitkiä pysähdyksiä, että ehtisin myös Exe-joen lauttaan!


Teignmouthista pääsin kävelemään tasamaalla hyvän matkaa, aivan rantaradan viereisen aallonmurtajan päällä olevaa jalkakäytävää pitkin. Ihanan joutuisaa ja sadekin piti välillä taukoa! Tasamaapätkältä oli vain kaksi poikkeamaa Horse Rocks-kallion ja asuinalueiden vuoksi, sitten matka jatkui taasen aallonmurtajaa pitkin. Raisummalla tuulella aallot lyövät railakkaasti jalkakäytävän päälle, eikä kulkeminen näin lähellä merta ole silloin turvallista. Rantarataa näin meren tuntumassa kulkevat junatkin ovat toisinaan joutuneet pitämään taukoa turvallisuussyistä. Vaan oli superinsinööri Isambard Kingdom Brunel aika epeli, kun tämänkin rautatiereitin rohkeasti suunnitteli!


Reitti käväisi ennen Dawlishia sisämaan puolella ison tien laidassa pariin otteeseen, sillä aikaa kun rautatie jatkoi matkaansa tunnelien läpi pohjoiseen. Puistoalueella tuli vastaan pari hienoa graffitia, joista ensimmäisen viesti oli We can't feed the poor but we can fund a war. Tämä toinen, Aim for the stars, sai minut ajattelemaan monenlaisia asioita - myös reissuni "tähteä", South Haven Pointia, joka odotti vielä pitkän matkan päässä...


Dawlishissa laskeuduin jälleen radan edustalle, merenrantaan ja kävelemään pitkin aallonmurtajaa. Myös junamatkustajia hemmotellaan hienoilla maisemilla tällä rantaradalla, eikä minullakaan ollut valittamista. Junia ei järin tiheään porhalla ohitse, joten kiskometelikin pysyy aisoissa.



Olin ensin aikonut vain jatkaa matkaa suoraan, mutta olihan Dawlishissa kurkattava edes vähäsen kaupungin puolelle. Siirryin rautatien alittavan tunnelin kautta radan toiselle puolelle ja astuin puiston laitaan, missä Dawlish Waterin uoma virtasi kohti merta. Mitä, musta joutsen poikasineen! Enpä ollut ennen moista nähnyt!

Joo, mustat joutsenet riittivät Dawlishin nähtävyydeksi minulle... Pitkäkaulaisten tipujen ihastelun jälkeen palasin takaisin aallonmurtajataipaleelle. Se voi kuullostaa tylsältä, mutta olikin virkistävää, etenkin kuuman teemukillisen jälkeen - sen verran taukoa uskalsin itselleni suoda, vaikka kello riensi ja pääkopassa nakutti Exe-joen lautta-aikataulu. Aallot vyöryivät välillä rantaan, välillä roiskivat muuria vasten ja pisaroita sinkoili yllättävän korkealle. Kerrankin sai tassutella niin lähellä merta! Ja olihan se myös joutuisaa, ajattelin toiveikkaasti. Viiden lauttaan voisi sittenkin ehtiä.





Polun vierestä näki läheltä erikoista punaista kalliota, jossa oli jänniä kolosia vaikka kuinka. Hienon värisellä kivellä kasvoi paikoin kukkamättäitä, lisäämässä komeutta.

Dawlish Warrenin kohdalla meri- ja kalliomaiseman ilo päättyi, sillä reitti vei minut viimeisen neljän mailin ajaksi autotien vartta seuraavalle yhdistetylle kävely- ja pyörätielle. Olihan se tasainen ja yhtä joutuisa kulkea kuin aallonmurtajat, mutta autojen vieressä käveleminen ei ole suosikkijuttujani. Keskityin vain siihen, että pitää ehtiä lauttaan. Riemuni olikin suuri, kun olin Starcrossissa liki puolta tuntia ennen päivän viimeisen lautan lähtöaikaa ja ehdin rauhassa kävellä laiturille yli radan. Pyöräilijäpariskunta kauhistui, kun kuuli että lauttapileteistä hyväksyttiin vain käteismaksu, mutta kippari oli rennon joustava ja odottelimme hetken aikaa, että rouva ehti kirmata radan toiselle puolelle ja takaisin käteisen haun merkeissä. Aikataulun kanssa ei kuulemma ollut niin nöpön nuukaa.



Exe-joki ylittyi mukavasti vesitse, eikä tarvinnut turvautua varasuunnitelmaan käyttää bussia tai junaa Exeterin kautta, mikä olisi vienyt reippaasti enemmän aikaa. Lisäksi Exmouthin majapaikkani Manor Hotel oli ihanan lähellä reittiä, eikä missään parin kilometrin päässä ylämäessä! Päivän saldo oli noin 23 kilometriä, josta iso osa oli tasaista alun mäkitreenien jälkeen. Juuri helpon loppumaaston ansiosta onnistuinkin ehtimään sille viimeiselle lautalle Exmouthiin.

Kävelypäivä 44: Exmouth - Sidmouth

Kommentit

Suositut tekstit

Jyväskylän alppiruusupuistossa

Alppiruusut jaksavat edelleen kukkia Jyväskylässä, mistä myös löytyy metsän siimekseen perustettu alppiruusupuisto. Tämä vuonna 1986 alkunsa saanut puisto on sukua Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen alppiruusuohjelmalle, jonka suurin ja komein esimerkki löytyy Helsingin Haagasta . Jyväskylän alppiruusupuisto kätkeytyy melko hyvin Keltinmäen maastoon, Mäyrämäen rajamaille. Löysin puiston itse ensi kerran ihan vahingossa sillä suunnalla kävellessäni, toisen kerran suunnistin paikalle varta vasten kartan avulla (mutta kukat olivat vasta nuppuasteella). Vieressä eli Nääpikäntien puolella on vielä tällä hetkellä rakennustyömaa eikä kukkaloistoon ole erityisiä maasto-opasteita, mutta väriläiskät erottuvat hyvin niin tieltä kuin harvahkon metsikön keskeltä. Niinpä osasin nyt jo suoraan perille ja kukat kukkivat vielä runsaasti - eivätkä kaikki nuput ole vielä edes auenneet! Osa lajikkeista on tosin jo kukintansa loppupuolella. Komeat kukat piristävät kummas

Helvetinkolu, Ruovesi

Helvetinkolun alue vaikuttaa leppoisan vilkkaalta; puiston itäpuolisella Kankimäen parkkipaikalla on kohtalaisesti autoja. Iloinen kioskinpitäjä vinkkaa ottamaan tiskin edustalta kartallisen esitteen ja kysäisee, mitä reittiä aiomme kulkea, sillä rengasreitin paluuosuudella on kuulemma yhdessä kohdassa nyt hyvin märkää. Meidän kengillämme pitäisi kuitenkin pärjätä kuivin jaloin. Neljän kilometrin rengasreitillä on mielenkiintoinen nimi. Helvetistä itään -polun nimi ei suinkaan ole sukua John Steinbeckin romaanille Eedenistä itään , vaan Kotiteollisuuden kappaleelle . Polun suojelija on tämän vuoksi muusikko Jouni Hynynen . Aivan alkumatka on leveää pikkutietä. Sitten hyväkuntoinen polku kääntyy metsän siimekseen ja enää osittain lumisena. Polun vieressä muurahaispesässä on jo herätty horroksesta. Raskas lumi on selvästi rasittanut kaarelle taipuneita hentoja koivuja talven aikana. Metsän poikki solisee sulamisvesien täyttämä puro. Kapuamme ensimmäiset puurappuset ylös

Kolmen vuoren vaelluksella Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Kun matkalla retkikohteeseen kohdattiin kesälomansa aloittanut joulupukki, sattui rengasrikko ja saimme kyytiin testattavaksi ravintolan paketoimia retkieväitä, voi sanoa viikonlopun retken alkaneen epätavanomaisesti... Viesti porukan toisen auton rengasrikosta saapui juuri kun olimme pysähtyneet menomatkakahveille Konneveden Häyrylänrantaan , missä vietettiin kesäkauden avajaisia (tiesitkö, että joulupukki ja joulumuori viettävät kesää Etelä-Konnevedellä Lapinsalossa ?). Sitten noudimme Törmälästä kartat sekä sovitut eväspaketit ja kun hinausautoasiat oli saatu kuntoon, pääsimme lopulta Vuori-Kalajan parkkipaikalle aloittamaan retkeä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Vietimme jo alle kilometrin kävelyn jälkeen herkutteluhetken Vuori-Kalajan laavulla. Oli aika hauska avata Ravintola Hetken meille evästestausta varten toimittavat paikallisia herkkuja sisältävät paketit: Mannisen ruisleipää kera muikkumoussen, lähiseudun tuottajien aineksilla (mm. Ylämaan karja

Wivi Lönn -kävelyllä

Wivi Lönnin kadun komistuksen, kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen nykyisin omistaman ja arkkitehti Wivi Lönnin itselleen ja äidilleen suunnitteleman talon (1910) portti on auki. Opas Sanni Kankainen ohjaa aluksi kävelykierrokselle saapuneet sisälle somaan sivurakennukseen, jota kutsutaan kanalaksi. Harvassa kanalassa lie näin tyylikäs päätykolmio koristeineen! Rakennuksessa oli kanalan lisäksi tilaa myös esimerkiksi talousaskareisiin. Nyt kanojen orsien paikalla vasemmalla on vierashuone ja sisäänkäynnistä oikealla pieni kokoustila, jossa saamme aluksi katsoa Wivi Lönnistä ja tämän pihapiirin rakennuksista kertovan videon. Lönn asui Jyväskylässä vuosina 1911-18 ja ehti suunnitella kaupunkiin lukuisia rakennuksia, joista moni on säilynyt näihin päiviin saakka. Vehreässä puutarhassa kukkivat jo lukuisat kukat, kuten komea ukkolaukka. Omenapuut ovat ehtineet jo varistaa valkoiset kukkansa hoidetulle nurmelle. Omiin silmiini uusimmalta veistokselta näyttää tämä neitonen: sattuva

Nyrölän luontopolku

Nyrölän luontopolku löytyy Vesangan naapurista, läheltä Jyväskylän ja Petäjäveden rajaa. Polun varsinainen lähtöpaikka on Sikomäentien varressa lähellä Nyrölän koulua, mutta yhdyspolkua pitkin reitille pääsee myös Kallioplanetaariolta . Sunnuntai-iltapäivänä lähtöpisteen parkkipaikalla on toistakymmentä autoa, joten ulkoilijoita riittää. Opastaululta kulkijan lähettää matkaan Aaro J. Veijosen Luontopolku -runo, joka antaa vihjeen tulevasta: ... Saaren suuriin seikkailuihin / vetolossi ääneti vie / erämaassa erikoinen / kulkupeli, tämmöinen lie?... Luontopolku seuraa aluksi pikkutietä, ennen kuin kääntyy valoisaan kuusimetsään, jossa on tehty harvennushakkuuta. Opastaulujen lomassa reitin varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä kulkijoille.  Pysähdyn kuusikkoon lukemaan sinitiaisesta kertovaa opastaulua, kun kuulen linnun laulavan. Läheisellä kuusen oksalla keikkuu laulaa lurittelemassa... sinitiainen! Aikamoisen hyvä ajoitus... Luontopolun vieressä Saparo-niminen la